1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

M.A.S.K. – The Death Stone

Posted on 18. Mar, 2010 by in 2D klassiek, Actie, Cel, Old school, Sci-Fi / Fantasy, Video's

M.A.S.K. (hierna gespeld als MASK) is een tekenfilmserie die werd geproduceerd door DIC Audiovisuel. Het bijbehorende speelgoed werd gefabriceerd door speelgoedfabrikant Kenner Products. In totaal werden er 75 afleveringen gemaakt in 1985 en 1986.

De serie was een van de vele uit de jaren tachtig die voornamelijk werden gemaakt om bijbehorende merchandise en speelgoed te kunnen verkopen. MASK (een acroniem voor Mobile Armored Strike Kommand) kan worden gezien als een kruising tussen de populaire tekenfilmseries G.I. Joe en Transformers uit hetzelfde decennium. De tekenfilm ging over een team geheim agenten, dat, onder leiding van Matt Trakker, vocht tegen de criminele organisatie V.E.N.O.M. (een acroniem voor Vicious Evil Network of Mayhem, hierna gespeld als VENOM). Mayhem is hier geen zelfstandig naamwoord, maar de achternaam van de baas van deze boosaardige organisatie. Zowel de leden van MASK als die van VENOM bezaten onopvallende auto’s die konden transformeren in gevechtsvoertuigen en droegen helmen – masks genoemd – die superkrachten hadden.

De eerste speelgoedlijn (1985) bestond uit actiefiguren en voertuigen uit het eerste seizoen. De daarop volgende lijn (1986) was voornamelijk gebaseerd op voertuigen en hun bestuurders uit de latere afleveringen van seizoen één. Het tweede en meteen ook laatste seizoen van de tekenfilmserie speelde zich af op verschillende racecircuits. Er werden nieuwe agenten en voertuigen geïntroduceerd, die model stonden voor de derde speelgoedlijn. Een groot verschil met het eerste seizoen was dat de identiteit van Matt Trakker en zijn mensen bekend was bij de leden van VENOM. Seizoen twee bestond uit slechts tien afleveringen en is nooit in het Nederlands nagesynchroniseerd.

Voor de vierde speelgoedlijn kwam Kenner met een nieuwe variatie op het originele idee: de “Split Seconds”. De voertuigen veranderden niet alleen, maar splitsten zich ook nog eens op in twee verschillende voertuigen, die respectievelijk werden bestuurd door een actiefiguur en zijn/haar holografische kloon (een doorzichtige versie van hetzelfde actiefiguurtje). Er is nooit een serie tekenfilms gebaseerd op deze vierde speelgoedlijn. Naast de speelgoedvoertuigen en de serie kwamen er verscheidene MASK-producten op de markt, zoals stickers, broodtrommels en stripboeken.

Tags: , , , , , ,

3.508 keer bekeken

1 reactie op “M.A.S.K. – The Death Stone”

  1. MASK was een leuke sf-tekenfilmserie in de jaren ’80 al vond ik dat de leden van MASK die werden geleid door Madd Trakker soms iets teveel geluk hadden als ze tegen VENOM, geleid door Miles Mayhem, streden. Hun voertuigen veranderden altijd in aanvalswagens met laserkanonnen en hun maskers hadden bovennatuurlijke krachten. Van de MASK-agenten vond ik alleen Hondo MacLean, Alex Sector en Gloria Baker leuk overkomen en Miles Mayhem leek meer op een soort politiecommisaris. Meestal had MASK overeenkomsten met de tekenfilmserie COPS waarin politieagenten geleid door Bulletproof in Empire City moesten strijden tegen Big Boss, een maffiabaas met een ijzeren handschoen. Deze had ook vreemde boeven onder zich zoals Rock Krusher, Buttons McBoomBoom, Dr Badvibes, Hyena en die vond ik weer iets leuker dan de helden.

South Park – Whales WhoresMickey Mouse Cartoon – Society Dog ShowSuper Mario Rescues the PrincessThe Flintstone FlyerKabouter Wesley – De vriendschapsfeeHappy Tree FriendsThe New Fantastic Four – The Menace of MagnetoCase closed (Detective Conan)The Real Ghostbusters – The Boogeyman is Back

Recente reacties

Cartoons.be

Cartoons - Alle beste online cartoon Videos en Strips voor iedereen! Urenlang kijkplezier naar oude en nieuwe, bekende en onbekende tekenfilms en cartoons in onze gratis online cartoons cinema bioscoop!